Η αρχή

Το σήμα του LunarSATΗ αποστολή LunarSAT (Lunar Academic Research Satellite) είναι στην ουσία προϊόν της διπλής αποστολής EuroMoon, την οποία σχεδίαζε η ESA για το 2001. Ξεκίνησε από μια απλή, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλόδοξη ιδέα το καλοκαίρι του 1996, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε συνεργασίά με τη Αυστριακή Διαστημική Υπηρεσία (ASΑ) με θέμα: "Αποστολή στη Σελήνη" ("Mission to Moon").

Η EuroMoon αρχικά προέβλεπε την αποστολή ενός σκάφους προσεδάφισης στη Σελήνη. Προτάθηκε, η EuroMoon να γίνει διπλή. Ένας πρόσθετος σεληνιακός δορυφόρος, ο LunarSAT, θα εκτοξευόταν λίγους μήνες πριν ώστε, μεταξύ των άλλων, να παρατηρήσει και να φωτογραφήσει λεπτομερώς υποψήφιες περιοχές προσσελήνωσης για το EuroMoon.

Το Μάρτιο του 1998 η επιτροπή της ESA υπεύθυνη για τα σχέδια με μακροπρόθεσμους στόχους, απέρριψε κυρίως για οικονομικούς λόγους την αποστολή προσεδάφισης, συνέχισε όμως να υποστηρίζει τη δορυφορική αποστολή. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και η εκτέλεση της αποστολής γίνεται και με τη συνδρομή φοιτητών και μαθητών από Πανεπιστήμια και σχολεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς και με τη βοήθεια νεαρών επαγγελματιών ειδικευμένων σε διαστημικά θέματα. Η ESA συνέχισε να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα μέχρι και το τέλος της B' φάσης εξέλιξής του, χωρίς όμως να παύει να δείχνει ενδιαφέρον για την όλη προσπάθεια.

Οι διοργανωτές

Μέχρι και την ολοκλήρωση της Φάσης Β', όπου το πρόγραμμα χρηματοδοτούταν από την ESA, το πανεπιστήμιο που είχε αναλάβει το κύριο τμήμα μελέτης και ανάπτυξης της αποστολής ήταν το πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία.

Σήμερα, κορμός του προγράμματος βρίσκεται σε ένα αριθμό Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με κέντρο το τμήμα Αστροναυτικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Μονάχου στη Γερμανία. Το επιστημονικό τμήμα της αποστολής εδρεύει στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ένας αριθμός πανεπιστημίων από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία και την Πολωνία. Το τμήμα Εκπαίδευσης και Δημόσιας Ενημέρωσης (Public Outreach & Education) της αποστολής βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Ίνσμπουργκ, στην Αυστρία.

Επιπλέον, πάνω από 100 μαθητές, φοιτητές ή νέοι επαγγελματίες από 15 χώρες απ' όλη την Ευρώπη (καθώς και από δύο χώρες εκτός Ευρώπης, την Τυνησία και την Κούβα), συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στο πρόγραμμα. Μέσα σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της δικής μας ομάδας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.