Εισαγωγή

Η κίνηση της Σελήνης είναι τέτοια ώστε κάποιες περιοχές της βρίσκονται μονίμως υπό σκιά. Αυτές οι περιοχές είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν πάγο νερού. Οι δύο προηγούμενες βασικές αποστολές στη Σελήνη, Clementine και Lunar Prospector, μας έδωσαν απλά ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη πάγου στο Νότιο Πόλο της Σελήνης. Αναπάντητο, λοιπόν, παραμένει το ερώτημα της ύπαρξης πάγου αλλά και της μορφής που έχει, αν υπάρχει. Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να απαντήσει το LunarSAT. Διαθέτει 5 όργανα με τα οποία θα μελετήσει τη μαγνητόσφαιρα της Σελήνης, θα χαρτογραφήσει περιοχές του Νοτίου Πόλου και θα μελετήσει το πλάσμα και την εξώσφαιρα του δορυφόρου μας.

CHRIS (Color High Resolution Imaging System)

Το CHRIS αποτελείται από δύο οπτικά συστήματα, μια υψηλής ανάλυσης κάμερα και μια ευρυγώνια κάμερα. Το όργανο θα κατασκευαστεί στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Ίδρυμα (DLR). Το σύστημα κάμερας του LunarSAT θα πραγματοποιήσει υψηλής ανάλυσης, πολυφασματική και τρισδιάστατη απεικόνιση της περιοχής του νοτίου πόλου της Σελήνης καθώς και άλλων επιλεγμένων περιοχών, ενώ θα παρακολουθήσει τις εποχιακές αλλαγές της φωτεινότητας των πολικών περιοχών. Με συνεχή έκθεση του συστήματος κάμερας θα αναζητηθούν περιοχές της Σελήνης που βρίσκονται μονίμως υπό σκιά, αλλά και υπό μόνιμο φως (Peaks Of Eternal Light).

Επίσης, ανάλυση των φωτογραφιών θα δώσει μεγάλης ακρίβειας μεταλλειολογικά δεδομένα. [ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]

MAG (Μαγνητόμετρο)

Το όργανο αυτό θα το παρέχει το Danish Technical University (DTU). Σχετικά με το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης υπάρχουν πολλά ερωτήματα όπως το αν η Σελήνη έχει ή είχε μαγνητικό δυναμό, το πρόβλημα της προέλευσης της μαγνήτισης των πετρωμάτων της σεληνιακής επιφάνειας και η φύση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην Σελήνη και το διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο στην περιοχή της μαγνητοουράς της Γης. Το MAG θα επιτρέψει τη λεπτομερή χαρτογράφηση των μαγνητικών ιδιοτήτων της σεληνιακής επιφάνειας καθώς και τη μελέτη της γήινης μαγνητοουράς, του κρουστικού κύματος και της μαγνητόπαυσης.

LENA (Lunar Exosphere Analyzer)

Την ανάπτυξη και τον έλεγχο του οργάνου έχει αναλάβει το Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το LENA είναι ένα φωτόμετρο για τις γραμμές D1 και D2 του νατρίου, που εκτελεί μετρήσεις μετατόπισης Doppler και 2d. Με συνολική μάζα 1,5 kg και με μέγιστη κατανάλωση ενέργειας 3 W θα χαρτογραφήσει τη διανομή του νατρίου στη σεληνιακή εξώσφαιρα. Κοιτάζοντας προσεκτικά τον ορίζοντα κατά τη διάρκεια της τροχιάς, θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη εικόνα της εξώσφαιρας περιλαμβάνοντας χωρικές και χρονικές μεταβολές.

SLP (Segmented Langmuir Probe)

Το SLP είναι το δεύτερο όργανο που μπορεί να μετρήσει μαγνητικά πεδία. Μπορεί να καταγράψει το πεδίο ηλεκτρονίων, τις ταλαντώσεις του πλάσματος μέχρι 100kHz, να μελετήσει την ροή της UV (υπεριώδους) ιονίζουσας ακτινοβολίας καθώς και τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης μικρομετεωριτών στο σκάφος. Η σημαντικότερη λειτουργία του πάντως, αφορά το χαρακτηρισμό των προτεραιοτήτων του σεληνιακού πλάσματος, κυρίως μέσω του καθορισμού της αριθμητικής πυκνότητας και θερμοκρασίας των ηλεκτρονίων του σεληνιακού περιβάλλοντος.

REX (Radar and Plasma experiment)

Την εκτέλεση του συγκεκριμένου πειράματος έχει αναλάβει το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών. Το REX θα συνεισφέρει στην μελέτη της σεληνιακής πλασμόσφαιρας και πιθανόν να δώσει πληροφορίες για τα υλικά και την δομή της σεληνιακής επιφάνειας και του σεληνιακού υπεδάφους στην περιοχή του Νότιου πόλου του φεγγαριού. Η δυναμική του πλάσματος, η δομή και η εκπομπή του μπορεί να ανιχνευθεί επιτόπου και από μακριά από το REX.

Το πείραμα θα δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα όταν η Σελήνη θα διέρχεται μέσα από την πλασμοουρά της Γης. [ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ]