Επιστημονικοί Στόχοι

Η Σελήνη, όπως και κάθε πλανητικό σώμα, συγκρούστηκε πολλές φορές στο παρελθόν τόσο από μετεωρίτες όσο και από κομήτες που περιέχουν κυρίως πάγο. Στις περιοχές που τις βλέπει ο Ήλιος, ο πάγος εξαχνώνεται και παρασύρεται από τον ηλιακό άνεμο. Επειδή όμως ο άξονας περιστροφής της Σελήνης είναι σχεδόν κάθετος στο επίπεδο της εκλειπτικής, ορισμένες τοποθεσίες στις πολικές περιοχές είναι συνεχώς στη σκιά και ο πάγος σε αυτές λογικά θα παραμένει αναλλοίωτος.

Ο Νότιος Πόλος της Σελήνης από την ΚλημεντίνηΤην πρώτη ένδειξη για την ισχύ αυτής της θεωρίας μας την έδωσε το σκάφος US Clementine, το ραντάρ του οποίου ανίχνευσε ανωμαλίες στην ανακλαστικότητα των ραδιοκυμάτων στις περιοχές του σεληνιακού Νότιου Πόλου, που ήταν παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζει ο πάγος. Καθοριστικό πείραμα ήταν οι μετρήσεις που έκανε ένας φασματογράφος νετρονίων που είχε το US Lunar Prospector, οι οποίες έδειξαν την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου, που θεωρήθηκε ότι οφείλονταν στην παρουσία νερού.

Αν, λοιπόν, υπάρχει πάγος σε τι μορφή βρίσκεται; Είναι συσσωρευμένος σε υπόγειες "δεξαμενές"; Υπάρχουν φλέβες νερού; Ή μήπως καλύπτει την επιφάνεια του εδάφους;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα διαμορφώσει τις μεθόδους με τις οποίες θα γίνει εκμετάλλευση αυτού του πόρου.

Το LunarSAT θα επαληθεύσει την ύπαρξη του πάγου και θα τον μελετήσει με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Επίσης θα ερευνήσει μία σειρά οργάνων το σεληνιακό περιβάλλον όσον αφορά το πλάσμα και την εξώσφαιρα.

Επιστήμη στο Αγνωστο

Ποιοι είναι οι επιστημονικοί στόχοι του προγράμματος LunarSAT;

  • Να επιβεβαιώσει και να μελετήσει τα αποθέματα πάγου στο Νότιο Πόλο της Σελήνης.
  • Να ερευνήσει το αρχικό σεληνιακό περιβάλλον με έμφαση στο πλάσμα και στην εξώσφαιρα.

Η αμερικάνικη διαστημική κάψουλα Κλημεντίνη έκανε παρόμοιες φωτογραφικές παρατηρήσεις, οι οποίες όμως έγιναν υπό κακές συνθήκες φωτισμού εξαιτίας εμποδίων λόγω της μορφής της τροχιάς του δορυφόρου γύρω απ' τη Σελήνη. Έτσι η πραγματική προέκταση των μονίμως σκιασμένων περιοχών του Νοτίου Πόλου παραμένει άγνωστη.

Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα τις ψάχνουμε μέσα από διάφορα πειράματα που θα εκτελέσει το LunarSAT.